Szívügye a régi filmek megmentése. Scorsese 75

Hetvenöt éves Martin Scorsese Oscar-díjas amerikai filmrendező.

MTI/Filmarchívum |

Pályázat kreatív operatőröknek

A Zsigmond Vilmos Fesztivál Nemzetközi Filmfesztivál pályázatot ír, amelyre kreatív operatőri munkával készült filmes pályaművekkel lehet jelentkezni

Hétköznapok és háborúk – avagy mit nézzünk meg a Verzión?

Bár az emberi jogi dokumentumfilm fesztivál programjában nézőbarát gesztussal bekarikázott felkiáltójelek hívják föl a figyelmet a különösen felkavaró képeket tartalmazó alkotásokra, érdemes kimozdulni a komfortzónánkból.

Boronyák Rita |

Több mint száz dokumentumfilm az idei Verzión

Negyvennégy országból több mint száz dokumentumfilm érkezik az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválra, amelyet november 14. és 19. között Budapesten, november 23. és 25. között Pécsen és Szegeden rendeznek meg.

MTI/Filmarchívum |

Az igazságot megmutatni – Elek Judit 80 éves

November 10-én lett nyolcvanéves Elek Judit filmrendező, forgatókönyvíró, a magyar mozgókép mestere, aki pályája során egyaránt készített dokumentum- és játékfilmeket. Szüleinek antikvár üzlete volt, s előbb az írás és olvasás (naplóját még ma is vezeti), majd a film szerelmese lett. Összes...

MTI/Filmarchívum |

170 éve született Drakula atyja

Százhetven éve, 1847. november 8-án született Bram Stoker, Drakula figurájának megteremtője.

MTI/Filmarchívum |

Budapest, filmes szemmel

Elkészült az első magyar városnéző okostelefon-alkalmazás, amelynek segítségével nyomon lehet követni a filmezés aktív jelenlétét Budapesten.

MTI/Filmarchívum |

Lux-filmnapokat tartanak az Uránia Nemzeti Filmszínházban

Magyarországon idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be az Európai Parlament Lux-díjára jelölt döntős filmeket. A három alkotást november 8. és 10. között láthatja a közönség.

MTI/Filmarchívum |

Kihirdették az Európai Filmdíjak jelöltjeit

Kihirdették az Európai Filmdíjak idei jelöltjeik a sevillai filmfesztiválon szombaton, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje négy kategóriában esélyes.

MTI/Filmarchívum |

Inárritu VR-filmjéért tiszteletbeli Oscart kap

Tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazza az amerikai filmakadémia novemberben az Oscar-díjas mexikói filmrendezőt, Alejandro González Inárritut Carne y Arena (Hús és homok) című virtuális valóság-filmjéért, amely a cannes-i filmfesztiválon debütált.

MTI/Filmarchívum |

Az érettségi előtt díjazott filmes

Október 30-án nyolcvanéves Claude Lelouch Oscar-díjas francia filmrendező, producer, forgatókönyvíró, a világsikerű Egy férfi és egy nő alkotója.

MTI/Filmarchívum |

Szacsvay László, az igazi csapatember

Október 27-én hetvenéves Szacsvay László Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze.

MTI/Filmarchívum |

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN