Az önmagát eltüntető díva – Perczel Zita 100

Perczel Zita, a két háború közötti korszak egyik legnépszerűbb színésznője a nyolcvanas évek elején vetette papírra memoárját. A Meseautó magányos utasa 2000-ben a Filmarchívum közreműködésével jelent meg. A karcsú kötetben – amelynek megjelenését már nem érhette meg – a színésznő visszatekint az életútjára a kezdetektől 1951-ig.

Löwensohn Enikő |

Április 30-án országszerte #MAGYARFILMNAPJA programok

Országszerte már több mint 100 szervezet csatlakozott a Filmalap által hagyományteremtő céllal indított #MAGYARFILMNAPJÁ-hoz, április 30-án több mint 50 helyszínen lesznek filmes programok.

Filmalap/Filmarchívum |

Színházba hozta az irodalmat. Bálint András 75

Hetvenöt éves Bálint András Kossuth-díjas színművész, a Radnóti Színház volt igazgatója.

MTI/Filmarchívum |

Szavak nélkül beszél – Andorai Péter 70 éves

Április 25-én hetvenéves Andorai Péter Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze. Egy nyilatkozata szerint a film és a filmezés áll a legközelebb hozzá és játékstílusához is, az elmúlt évtizedekben csaknem nyolcvan mozi- és tévéfilmben szerepelt.

MTI/Filmarchívum |

A Magyar Film Napja az Urániában

Április 30-án egész napos programmal várja a Filmalap és az Uránia a legkisebbeket és a legnagyobbakat a Magyar Film Napja alkalmából: felújított Szaffi premier, ingyenes gyerekprogramok, Kincsem, filmtörténeti ritkaságok, némafilm zongorakísérettel, vetítés 16 mm-es tekercsekről, időutazás 182 forintért a Csinibabával és utána tánc!

Filmalap/Filmarchívum |

Nem a szépségével akart érvényesülni. Andie MacDowell 60

A hatvan éves Andie MacDowell amerikai filmszínésznő. A Zöld kártya és a Négy esküvő és egy temetés sztárja dús fürtjeivel és jellegzetes alakú arcával az időtlen szépségek közé tartozik.

MTI/Filmarchívum |

Jayne Mansfield, akiből majdnem Piroska lett

Jayne Mansfield, az ötvenes évek platinaszőke bombázója mindössze 34 évet élt, e rövid idő alatt 25 filmet forgatott és három férjtől öt gyereke született. Történetének magyar vonatkozása is van.

Löwensohn Enikő |

Új mozgóképmúzeum nyílik Los Angelesben

New Yorkban mutatta be hétfőn a sajtónak a 2019 közepén megnyíló "Oscar-múzeumot" világhírű tervezője, Renzo Piano és az amerikai filmakadémia.

MTI/Filmarchívum |

120-as tempóban élte az életét – 12 tény Muráti Liliről

15 éve ezen a napon halt meg a harmincas-negyvenes évek népszerű dívája, akit a háború után betiltottak, és emigrációban épített fel új karriert. Bár halálozási évfordulót nem szokás ünnepelni, esetében ez az egyetlen biztosra vehető dátum.

Löwensohn Enikő |

Elhunyt Vittorio Taviani olasz filmrendező

88 éves korában Elhunyt Vittorio Taviani, a híres olasz filmes testvérpár, a Taviani fivérek egyike – közölte vasárnap a rendező családja.

Az Oscar-díjas Kádár

2018. április elsején 100 éve született Ján Kadár magyar származású csehszovák filmrendező, aki az Üzlet a korzón című filmért 1966-ban Oscar-díjat kapott. A Filmarchívum Szakkönyvtára – amely 1959-ben szintén április elsején lett önálló gyűjtemény – őriz tőle néhány személyes dokumentumot, amelyek segítségével egy tipikus kelet-közép európai művészsorsot idézhetünk fel.

Löwensohn Enikő |

Európából Amerikába és vissza is. Elhunyt Milos Forman filmrendező

A rendező felesége, Martina Formanova szerint férjét rövid betegséget követően, pénteken érte a halál a családja és a hozzá legközelebb állók körében. A csehszlovák új hullám egyik meghatározó képviselője, aki Amerikában olyan filmeket készített, mint a Száll a kakukk fészkére, a Hair és az Amadeus, 86 éves volt. 

MTI/Filmarchívum |

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN