Erősen nyitja az évet a Filmalap Filmarchívuma

Nyilvánosságra hozták a Berlinale szervezői, hogy az Arany Medve díjas Testről és lélekről után idén ismét Enyedi-filmet tűznek műsorra.

Filmalap/Filmarchívum |

Jordán Tamás 75

Hetvenötödik születésnapját ünnepli január 15-én Jordán Tamás Kossuth- és Jászai-díjas színész, érdemes művész, rendező, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója.

MTI/Filmarchívum |

Molnár Ferenc és a film

140 éve született Molnár Ferenc, akinek művei sok filmet ihlettek kezdetektől napjainkig. Olyan kultikus filmrendezők dolgozták fel darabjait, mint Kertész Mihály, Fritz Lang, Charles Vidor, Fábri Zoltán és Billy Wilder. Vegyünk hát szemügyre egy tucat Molnár mű filmadaptációit, – vagy ahogy az...

Balogh Gyöngyi |

Az utolsó hajnal Los Angelesben

A Los Angeles-i UCLA Film és Televízió archívum retrospektív sorozatában ma vetítik Kertész Mihály Az utolsó hajnal című filmjét.

Hatalmas siker a Filmarchívum 60 Filmajándéka

Hatalmas sikert aratott a Filmalap igazgatóságaként működő Filmarchívum jubileumi évzáró kezdeményezése: december 22-től január 12-ig 60 filmjét szabadon hozzáférhetővé tette, az online térben a legszélesebb közönség elé tárva a filmtörténet klasszikusait és ritkaságait – játék- és...

2018: Bergman-év világszerte

2018 fantasztikus évnek ígérkezik a Bergman-rajongók számára. A svéd rendező 1918. július 14-én szültett Uppsalában, és bár az emlékéve igazából már 2017 őszén elkezdődött, de a java még hátra van. Induljon tehát a #Bergman100.

Bakk Ágnes Karolina |

Oscar-díj 16 percért – Sir Anthony Hopkins 80

Sir Anthony Hopkins Oscar-díjas angol színész, filmszínész nyolcvanadik születésnapját ünnepli.

MTI/Filmarchívum |

Filmritkaságokkal érkezik a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Magyarországon először vetített dokumentumfilmek közül válogathat a közönség a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon január 23. és 28. között a Cinema City Aréna moziban.

MTI/Filmarchívum |

Díjat alapítottak operatőröknek

Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díjat alapított a Magyar Operatőrök Társasága, a Magyar Operatőrök Iskolája és a Sparks kamera és lámpakölcsönző cég.

MTI/Filmarchívum |

Az örök kisember, aki a diktátort is kifigurázta

Negyven éve, 1977. december 25-én halt meg Sir Charles Spencer Chaplin Oscar-díjas angol színész, rendező, a filmtörténet egyik legnagyobb alakja, az „örök kisember” megszemélyesítője.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Mata János rajzfilm- és televíziós rendező

Életének 84. évében elhunyt szombaton Mata János rajzfilm és televíziós rendező, többek közt a Kukori és Kotkoda című rajzfilm egyik alkotója.

MTI/Filmarchívum |

Klasszikus és modern: Piros Ildikó 70 éves

Ma hetvenéves Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész.

MTI/Filmarchívum |

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN